Одржан округли сто на тему додатне регулације крипто-имовинских права

Након успешно завршеног поступка консултација на тему криптовалута и токена и изузетног одзива  на упућени позив на консултације, данас је у Комисији за хартије од вредности одржан округли сто на тему додатне регулације крипто-имовинских права. Учешће на округлом столу узели су представници Кабинета председника Владе, Министарства финансија, Београдске берзе, Савета страних инвеститора, USAID-a, као и представници индустрије, адвокати и инжењери који су учествовали у позиву на консултације који је Комисија недавно обавила. 

Председник Комисије Марко Јанковић је отварајући округли сто рекао да је циљ да се Република Србија постави на мапу земаља света које су се ухватиле у коштац са тематиком крипто-имовинских права. Учесници су се сложили око идеје да се инструментима заснованим на крипто-имовинским правима тргује на берзи, обезбеђивањем таквог правног оквира који би омогућио да сам приватни сектор одреди правац и замах развоја.

У том смислу, директор Београдске берзе г. Синиша Крнета је навео да Берза подржава ову иницијативу, и да су већ у консултацијама са приватним сектором везано за потенцијалне моделе трговања. Додао је и да би такво трговање могло да олакша српској привреди приступ финансирању.

Инспектор Душан Ромчевић је истакао да, иако је поступак консултација формално завршен, Комисија и даље прихвата иницијативе и сугестије које долазе од приватног сектора*.  Нагласио је и да је су из угла инвеститора најбитнији сигурност и поверење – те да је циљ Комисије да инвеститоре заштити како од превара тако и од некомпетентности и аматеризма.

Савет страних инвеститора је поздравио организацију оваквих консултација и похвалио иницијативу Комисије за хартије од вредности која је препознала нове светске тенденције и брзо реаговала на дешавања у свету. Представница Савета страних инвеститора је предложила оснивање једног мултилатералног тима који би у свом саставу побројао што више релевантних актера, а свакако државне органе који су обухваћени овом тематиком. 

Констатовано је да USAID пружа свесрдну подршку иницијативи, те да је покренуо рад на свеобухватној анализи регулативе која се дотиче крипто-имовинских права, која броји око педесет аката. Анализа би требало да буде  спремна у року од три месеца и очекује се да буде од велике помоћи приликом формулисања државне политике. 

Закључено је да је потребан филигрански подешен систем који ће подићи поверење код учесника, као и систем у коме ће стране у трансакцијама знати своја права и обавезе. * Ваше сугестије можете послати на адресу office@sec.gov.rs и/или директно инспектору Душану Ромчевићу на адресу dusan.romcevic@sec.gov.rs.