Представници Комисије за хартије од вредности учествовали на конференцији о будућности финансијских услуга „Finticipate“

У петак 3. јуна у београдском хотелу Мона Плаза одржана је прва регионална конференција о будућности финансијских услуга „Finticipate – SEE Fintech Forum“. 

На првом панелу „Са популарних речи на конкретна дела“ повео се дијалог између приватног и јавног сектора чији су представници између осталих били Небојша Бјелотомић, председник Иницијативе „Дигитална Србија“ у улози модератора, Ненад Пауновић, директор одељења за ИТ и предузетништво из Кабинета председнице Владе Републике Србије, Марко Јанковић, председник Комисије за хартије од вредности, Филип Шаравања из Хрватске агенције за надзор финансијских услуга (ХАНФА) и други. 

Први панел је донео веома значајну дискусију између регионалних доносилаца одлука, представника регулаторних тела и финтек-заједнице, о значају сарадње у стварању дигитално подстицајног екосистема за напредак пословне заједнице, како решења у области финтека доприносе ефикасности е-управа различитих регионалних држава, ризицима и заштити инвеститора. Jедна од тема била је и како се нови Закон о дигиталној имовини у Србији показује у пракси.

Финтек је кованица (сливеница) новијег датума која значењски обједињује финансијске технологије и иновације којима се унапређују и аутоматизују традиционални облици финансијских услуга.