О курсу

КУРС ЗА СТИЦАЊЕ ЗВАЊА ИНВЕСТИЦИОНОГ САВЕТНИКА

Курс за стицање звања инвестиционог саветника је један од три курса која Комисија за хартије од вредности организује у складу са Законом о тржишту капитала. Похађање наставе, полагање испита и добијање дозволе за обављање послова инвестиционог саветника регулисани су Правилником о стицању звања и давању дозволе за обављање послова брокера, инвестиционог саветника и портфолио менаџера који се може наћи на интернет страници Комисије.

Настава за стицање стицање звања инвестиционог саветника

Комисија за хартије од вредности организује наставу за стицање звања инвестиционог саветника. Настава траје око 2 месеца (фонд часова је 100) и иста се организује радним данима у поподевним сатима и викендом, према распореду који полазници добијају првог дана наставе. Одржава се у просторијама Комисије или на другом одговарајућем месту.

Максималан број кандидата који може похађати наставу је 30. Сви кандидати који се пријаве након попуњавања групе се укључују на листу чекања ради похађања наставе у наредном циклусу или могу поднети писани захтев за повраћај уплаћених средстава. Уколико је број кандидата мањи од 10, настава се неће одржати у предвиђеном термину, а полазници имају могућност на наставу слушају у наредном термину или да поднесу писани захтев за повраћај уплаћених средстава.

Пријављивање за наставу

Да би кандидати похађали наставу за стицање звања инвестиционог саветника неопходно је да у року објављеном на веб сајту Комисије поднесу (факсом или лично) комплетну пријаву за похађање наставе, која обухвата:

1. попуњени образац пријаве за похађање одговарајуће циклуса наставе,
2. оверену фотокопију дипломе или уверења о завршеном факултету,
3. доказ о извршеној нострификацији дипломе, уколико је кандидат факултет завршио у иностранству. Пријава се, евентуално, може прихватити уколико се достави доказ о започетом поступку нострификације, с тим што је кандидат, да би похађао циклус наставе за који је поднео пријаву, дужан да до три дана пре почетка извођења наставе достави решење о нострификацији,
4. доказ о уплати накнаде – у складу са тарифним бројем 16.3 Правилника о тарифи.

Обавезу похађања наставе, пре изласка на испит, немају једино лица која имају положен барем I ниво за стицање звања CFA (Chartered Financial Analyst).Од фебруара 2018. године право да пријаве и полажу испит за стицање звања брокера, инвестиционог саветника и портфолио менаџера имају и кандидати који нису одслушали наставу, уколико у тој и претходној календарској години није била организована настава за стицање ових звања.

Све додатне информације могу се добити на број телефона 011/3117-643.

Пријављивање испита

Термин полагања испита се објављује најмање 30 дана пре датума полагања испита.

Испит се пријављује достављањем комплетне пријаве (лично или путем факса), у року предвиђеном у позиву за пријављивање испита, који се објављује на веб сајту Комисије. Комплетна пријава за полагање испита обухвата:

1. попуњени образац пријаве за полагање испита,
2. за кандидате који су положили барем I ниво CFA:
• доказ о положеном нивоу CFA,
• оверену фотокопију дипломе о завршеном факултету,
• доказ о извршеној нострификацији дипломе, уколико је кандидат факултет завршио у иностранству,
3. доказ о уплати накнаде – у складу са тарифним бројем 17.2 Правилника о тарифи, све док кандидат не положи најмање 2 испитне области у ком случају пријављивање полагања преосталих неположених испитних области (у наредна 3 узастопна рока која Комисија организује) плаћа у складу са тарифним бројем 17.5 Правилника о тарифи, по испитној области.

Кандидати који су одслушали наставу за стицање звања инвестиционог саветника имају право да пријаве и полажу испит. Исто тако, право да пријаве и полажу испит за стицање звања инвестиционог саветника имају и кандидати који нису претходно одслушали наставу, ако настава за стицање тог звања није организована у пријављеном року, као и кандидати који су положили барем I ниво за стицање звања овлашћеног финансијског аналитичара (CFA).

Уколико кандидат не изађе на испит, уплаћена средства се не враћају.

Кандидат који је из оправданих разлога био спречен да приступи полагању испита, може поднети писану молбу са доказом о спречености Комисији, најкасније два дана од дана одржавања испита, да му се уплаћена накнада призна за следећи рок.

Полагање испита

Испит за стицање звања инвестиционог саветника је анониман. Чине га испитне области дефинисане Правилником и исте се полажу писмено у трајању од 45 до 150 минута, у зависности од области.

Испитни задаци се, из сваке од испитних области, по правилу састоје од:

1) тест питања-кратких питања која могу бити отвореног и затвореног типа и за чије решавање је предвиђено 2 минута по питању.
2) квантитативних захтева за чије решавање је предвиђено до 5 минута у зависности од тежине коју процењује испитивач.
Право, етика и професионални стандарди садржи само тест питања.

Испит се полаже у просторијама Комисије за хартије од вредности, Омладинских бригада бр. 1/VII спрат или у другим просторијама које Комисија одреди, радним данима и/или викендом.

Оцењивање

Испитивачи најкасније 15 дана од дана одржавања испита достављају Комисији за хартије од вредности оцењене испитне задатке. На основу укупног броја остварених поена, Испитна комисија утврђује коначну оцену коју је сваки од кандидата остварио на испиту, а Извештај о резултатима испита објављује се на веб сајту Комисије за хартије од вредности.

Издавање Сертификата о положеном испиту/стеченом звању

Комисија издаје Сертификат о стеченом звању брокера, инвестиционог саветника, односно портфолио менаџера кандидату који је положио испит.

Дозвола за обављање послова инвестиционог саветника

Да би физичко лице могло добити дозволу за обављање послова инвестиционог саветника коју издаје Комисија за хартије од вредности, неопходно је да испуњава следеће услове:
1) да је успешно положило испит за стицање звања инвестиционог саветника,
2) да има најмање три године радног искуства на пословима с хартијама од вредности,
3) да не подлеже примени правних последица осуде.