Одржано предавање о механизмима финансирања за локалне самоуправе

Поводом обележавања јубилеја 10 година постојања Београдске банкарске академије, 9. и 10. децембра 2014. године, Институт економских наука и Београдска банкарска академија организовали су дводневну, међународну, научну конференцију под називом: „New Economic Policy Reforms“.

На конференцији су учествовали еминентни научни радници из Француске, Португалије, Турске, Италије, Македоније, Црне Горе, Хрватске и Србије и представници из већег броја земаља, факултета, института и државних институција, међу којима и Комисија за хартије од вредности.

Првог дана конференције учесницима се обратио и представник Комисије за хартије од вредности др Зоран Ћировић који је одржао предавање уз презентацију о механизмима финансирања локалних самоуправа у Републици Србији. Овом приликом председник Комисије за хартије од вредности је рекао да су тржишту капитала потребни нови и квалитетни инструменти. Као један од начина финансирања истакнуте су муниципалне обвезнице. Представљене су измене законске регулативе и подзаконски акти који се односе на могућности и начине издавања дужничких хартија од вредности јединица локалне самоуправе, као и улога Комисије у овом процесу.

На конференцији су презентовани резултати истраживања и предлози за убрзање процеса реформи и креирање нове економске политике. Циљ конференције је био да окупи научнике, истраживаче и креаторе економске политике из различитих земаља и да се обезбеди научно-стручна подлога за делотворно решавање изазова у области нове економске политике засноване на реформама.