Комисија за хартије од вредности приступила FinTech мрежи IOSCO-а

Брзи развој нових технологија у области финансија представља све већи изазов за регулаторе широм света. Са циљем да одговори на овај проблем, Међународна организација комисија хартија за хартије од вредности (IOSCO) оформила је глобалну FinTech мрежу – мултидисциплинарно тело које броји више од 50 држава-чланица, међу којима је и Комисија за хартије од вредности.

FinTech мрежом руководи десеточлани одбор. Фокусирана је на следеће четири области деловања:

1) Технологија реплицираних записа
2) Вештачка интелигенција, машинско учење и етика
3) Технологије које користе регулатори технологије у надзору, као и
4) Нова сазнања добијена из иновација, усредсређена на примере најбоље праксе чланова IOSCO-а.

Чланство у мрежи  омогућиће Комисији за хартије од вредности да утиче на даљи развој глобалне FinTech мреже регулатора, али и да уведе најбоље праксе у свету у наш правни систем. Технологије у области финансија представљају јединствено међудржавно питање, стога је међународна сарадња и имплементација успешних решења од суштинске важности.

Комисију за хартије од вредности у FinTech мрежи представљају Бојана Томић-Бркушанин и Душан Ромчевић, учешћем у области Технологија реплицираних записа.

Уколико вас или вашу компанију занимају активности FinTech мреже односно сама FinTech мрежа, можете им се обратити на имејл адресе bojana.tomic@sec.gov.rs и dusan.romcevic@sec.gov.rs.