Позив на консултације – регулација крипто-имовинских права

Комисија за хартије од вредности je започела поступак јавних консултација на тему издавања, трговине и потребе за додатном регулацијом криптовалута и дигиталних токена у Србији. Позив је објављен у сарадњи са Кабинетом председнице Владе Ане Брнабић и трајаће нешто више од два месеца – до 15. маја.

Упућен је свим лицима заинтересованим за ову тему, а пре свега стручној јавности и онима који већ послују у овој области, са циљем да изразе своје ставове и сугестије и дају коментар на представљену анализу и прелиминарне ставове Комисије.

Позив садржи и основне црте потенцијалног новог правног оквира за додатно уређење крипто-имовинских права. Комисија ће пре евентуалне израде конкретних правних аката којима се проширује регулација крипто-имовинских права, узети у обзир све одговоре, ставове и тумачења изражене током консултација.

Консултативни процес је започет имајући у виду значај подршке развоју дигиталних технологија као и потребу да се обезбеде финансијска стабилност и правна сигурност у трансакцијама крипто-имовинским правима, а пре свега додатна заштита инвеститора.

Комисија је недавно издала и упозорење инвеститорима на то да су крипто-имовинска права у великој мери нерегулисана, да је њихова вредност изузетно волатилна, те да је улагање у ова права повезано са великим бројем ризика. Упозорење са побројаним ризицима улагања можете наћи на следећем линку Упозорење улагачима у крипто-имовинска права (криптовалуте и дигиталне токене).